Olaf Hassel – oppdaget komet i 1939 og nova i 1960

Historiesamling om en døv amatørastronom
født på bondegården Store Hassel i Øvre Sandsvær nær Kongsberg.
Olaf Hassel (1898-1972)

«Atter en gang har Olaf Hassel skrevet sitt navn med ildskrift på himmelen! Atter en gang har Olaf Hassels navn fløyet på eterens vinger verden over. Det er bare pussig at han selv ikke kan høre det. Olaf Hassel er en av våre, han er døv».
Redaktør Finn Johansen, Tegn og Tale nr. 8/1960

Olaf Hassel (12.05.1898-15.08.1972)

https://www.youtube.com/watch?v=r8hF05ExZLo&feature=youtu.be

Jupiter og dets måners omløp, laget av Olaf Hassel ca 1930. (Digitalisert fra 9,5 mm film)
I brev til Rune Anda fra Olaf Hassel datert 25. mai 1971 skrev han følgende:
«For nærmere 40 år siden opptok jeg alene uten assistanse små kinofilmer av planeters forbigang i kikkertens synsfelt og Jupiter med drabanter i omløp med forskjellige omløpstider i overenstemmelse med virkeligheten. En skuffelse for meg var at Jupiterskiven var litt for lyssvak. I begynnelsen av filmen var det vellykket opptagelse av meg som stjernekikker, som rettet kikkerten mot Venus mens det mørknet. Ved snortrekkeri med begge hender sveivet jeg pastor Bonnevie-Svendsens utlånte 9.5 mm Pathé Baby – kamera bak meg! Filmen er nå gammel og råten og ubrukelig. I forløpne år har jeg ofte tenkt på mulig fornyelse av min astronomifilm i fremtiden.»

Det er mulig filmen vi fikk etter hans død ikke hadde alt han skrev her (f.eks. Venus).
Denne manuelle fremviseren brukte han, som Rune fikk arvet etter hans død, og som nå er i Døvemuseum i Trondheim: http://www.andata.no/hassel/Fremviser.htm
Kommentar om filmen fra redaktør Trond Erik Hillestad, Norsk Astronomisk Selskap:

Hei Rune, takk for tipset. En utrolig film!
Jeg formoder at det er en slags simulering, Hassel sier det vel også indirekte. Ta f.eks. månen Io. Den kan følges gjennom hele omløpet, i flere omløp. Den har en omløpstid på 1,8 dager, noe som tilsier at det må ha vært mørketid der han sto. Også Callisto med sine 16,7 dager kan følges kontinuerlig, noe som neppe er mulig med det været vi har i Norge.
Filmen er uansett ikke mindre imponerende av den grunn. Jeg synes det er kjempeartig at han har klart å lage noe slikt. Hassel må virkelig ha gjort seg mye flid for å få til dette. Jeg vil meget gjerne få tipse Astronomis lesere om denne bragden.
Vennlig hilsen Trond/Astronomi

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.